Bylinky pěstované doma nám umí prokázat hned několik služeb. Nejenže svým aroma odpuzují hmyz, ale není nad to si do jídla přidat čerstvé bylinky. Často mají i významné léčivé účinky a pozitivně působí i na naši náladu. Péče o bylinky, zastřihování, přesazování i konzumace – to je, ostatně jako většina ručních prací, čistý balzám na špatnou náladu.

______________________________________________________________________________________________________________

Jak bylinky zasadit

Není to žádná věda a postačí vám pár základních věcí, které seženete v každém větším hobby marketu se zahradním oddělením.

Potřebovat budete

  • Větší truhlík s dírkami na dně
  • Keramzit
  • Substrát pro výsev a množení rostlin
  • Semínka bylin nebo jejich sazeničky
  • Voda
  • Sáček nebo fólie na překrytí truhlíku 

Podrobnější postup, jak zasadit bylinky, najdete v krátkém videu:

Některé bylinky jsou vytrvalé a některé jsou pouze jednoletky. Mezi oblíbené vytrvalky patří šalvěj, tymián nebo meduňka. Z jednoletek se nejčastěji pěstuje např. koriandr nebo bazalka.

Jak se o bylinky starat?

Drtivá většina bylinek nejlépe prospívá na prosluněném místě a s dostatečnou vláhou. Nejlépe uděláte, když budete bylinky zalévat častěji menším množstvím vody než jednou za čas zalít hodně. Průběžně kontrolujte substrát, ten by měl být stále vlhký, pokud je suchý, trochu tam kápněte.

S hnojením bylinek buďte také opatrní. U bylinek platí, že čím větší budou, tím víc se jejich aroma a chuť rozptýlí a ve výsledku bude slabší. Původně bylinky rostly v oblastech s půdou vcelku chudou na živiny, proto chcete-li bylinkám přilepšit, stačí malé množství organického hnojiva tak 1× za měsíc.

Jakmile vám již bylinky vyrostou do stádia, kdy už je můžeme spotřebovávat, pamatujte při zastříhávání na to, že pro zachování dalšího růstu by měla vždy netknutá zůstat alespoň 1/3 rostliny.

Co se týče škůdců – ty zpravidla bylinky nemají. Díky silnému aroma o ně není moc zájem. Jediným problémem mohou být mšice. Od těch si pomůžeme přírodním (nikoliv chemickým!) přípravkem proti mšicím. Ten je pro nás neškodný a po aplikaci můžeme bylinky beze strachu konzumovat.

A jak využít vypěstované bylinky?

šalvěj  meduňka  bazalka

                        šalvěj                                                           meduňka                                                      bazalka

                            koriandr  tymián

                                                       koriandr                                                           tymián

Bylinky využijete nejen při dochucování pokrmů, ale také jsou z nich skvělé čaje, sirupy nebo různá pesta. Své místo mají i v kosmetice, kde se z nich vyrábějí extrakty, výluhy a masti.

Konkrétně si můžeme uvést příklad u nejoblíbenějších bylinek. Šalvěj se hodí k masu a do omáček, meduňka krásně ochutí letní míchané nápoje. Z bazalky se dělá pesto nebo se s ní ochucuje rajčatová směs na bruschetty. Koriandr se využívá při nakládání hub či zeleniny, přidává se do chleba, ale své místo má i v masitých pokrmech. Poslední tymián se s oblibou používá do salátových zálivek, zpestřuje ovocné šťávy nebo se celá větvička vkládá do naříznutého masa.

My máme bylinky velmi rádi. Proto jsme je vtiskli i do našich ubrusů. V létě skvěle vynikají a tematicky doladí kuchyň nebo jídelnu. Bylinky totiž nejsou jen chutné a zdravé, ale navíc jsou krásné a svým vzhledem nám vyzdobí domov. No posuďte sami.

ubrus s bylinkami  levandulové ubrusy  ubrus s bylinkami

PVC ubrus s bylinkami - oranžový           bavlněný ubrus - levandule            PVC ubrus s bylinkami - zelený