Léto je u konce a deštivé podzimní dny naznačují, že babí léto letos nemá šanci. Dny jsou teplejší jen přes poledne, ale rána a večery jsou už pořádně chladné. Podzimní nachlazení je tady. Dá se mu ale předejít. Jak na to?

________________________________________________________________________________________________________________

Důležité je neprochladnout

Módní trendy a šik trička jsou sice fajn, ale zvažte, jestli vám v kožené bundičce po bedra nebude chladno. Povinnou výbavou na podzim je kvalitní bunda, která neprofoukne, šálek kolem krku a nepromokavé boty. Jedině tak si udržíte teplo, které vaše tělo tak těžce vyrábí.

Dostatek spánku

Zní to možná triviálně, ale i kratší dny napovídají, že spánek je v chladném období velmi důležitý. Tělo si během odpočinku připravuje obranné látky a pokud není odpočinku dostatek, nebude ani vaše obranyschopnost dost silná. Únava organismus velmi zatěžuje a spotřebovává cenné látky, proto si denně dopřejte alespoň 7 hodin spánku.

Čas na zázvor a česnek

Obě plodiny jsou velmi bohaté na esenciální oleje, vitamíny a minerály, čímž dokáží posílit imunitní systém. Česnek je známý jako silné přírodní antibiotikum a zázvor zase krásně prohřeje celé tělo. Zvlášť teď na podzim by se vám česnek a zázvor měl v kuchyni objevovat více než kdy jindy.

česnek, přírodní antibiotikum  zázvor prohřeje tělo

Hodně ovoce a zeleniny

Naštěstí máme přes celý rok dostupnou základní nabídku ovoce a zeleniny. Aby vás nachlazení míjelo obloukem, měli byste jíst zeleninu a ovoce celý rok. S chladným počasím ale tyto složky v jídelníčku ubývají, protože často upřednostňujeme teplejší jídlo před salátem nebo miskou ovoce. Pohlídejte si to a každý den zařaďte dávku ovoce dopoledne a dávku zeleniny k večeru. Tím tělu dodáte důležité živé enzymy a cenné vitamíny. Navíc i s podzimem do obchodů přicházejí poslední druhy sezónních potravin – např. hrušky, švestky, dýně či ořechy.

Inspirace v čínské medicíně

Čínská medicína je známá využíváním takových darů přírody, které nejsou proslulé, ale za to jsou velmi účinné. Ne nadarmo se spoustě z nich říká superpotraviny. Mají mnohem větší koncentraci vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů než běžně konzumované potraviny. Uveďme si pár z nich. Třeba je také neznáte a můžete se po nich zavčasu podívat a zařadit do jídelníčku.

Ideální na posílení imunity jsou houby – Reishi, Cordyceps, Chaga, Hericium. Jejich struktura a obsah specifických látek spolupracují přesně s těmi buňkami v těle, které přímo působí na imunitní systém. Nejčastěji se prodávají ve formě prášku, takže je můžete míchat do džusu nebo snídaňové kaše.

Z ovoce je v čínské medicíně oblíbené např. Goji berry neboli kustovnice čínská. K nám se dostává především v sušené formě a podobá se rozinkám. Obsah vitamínu C je několikanásobně vyšší než u citrusů. Můžeme je přidat do jogurtu nebo k müsli.

snídaně s goji berry  houba reishi

                     Snídaňová kaše s goji berry                                                 Houba Reishi

To jsou naše rady, jak prožít přechod léta na podzim bez nachlazení. Teď už stačí jen aplikovat! Tak neotálejte a začněte již dnes! Třeba zázvorovým čajem a pořádnou dávkou odpočinku. U toho si můžete přečíst článek s tipy na podzimní dekorace.