Máte doma netypický stůl nebo se vám jen nechcete čekat, až vám ubrus někdo ušije? Nespoléhejte na ostatní! Vytvořte a ozdobte si ubrus podle sebe. Z látky na metráž ho máte hotový za pár minut. My vám poradíme, jak na jejich základní tvary a zdobení.




Z čeho si ubrus vytvořit?

Nejdříve si dobře rozmyslete, k jakému účelu bude ubrus sloužit. Podle toho vyberte látku. Jaký je rozdíl mezi bavlněným a teflonovým ubrusem, jsme zmínili v předchozím článku. Také nesmíte zapomenout na velikost stolu, na který šijete. Ubrusové látky se prodávají v mnoha rozměrech, od ruliček o šíři 38 centimetrů po extra široké 230 cm látky.

Obdélníkový ubrus

Obdélníkové ubrusy jsou ty nejjednodušší k ušití. Pasují na všechny stoly běžně dostupných tvarů včetně oválu. Jak tedy na něj?

  • Změřte desku stolu a rozhodněte se, jak dlouhý by měl být převis látky na okrajích. Doporučujeme nejméně 20 centimetrů na každé straně, aby materiál hezky splýval.

  • Velikost látky by tedy měly být: rozměr desky stolu + 2x délka převisu + 2x velikost záložky.

  • Pak už jen založte okraje a je hotovo!

  • Malý tip! Uhledných rohů dosáhnete pomocí zkoseného založení.

Kulatý ubrus

Sehnat hezký ubrus na kulatý stůl bývá většinou velmi těžké. Avšak ušít si ho vlastníma rukama není o nic náročnejší. Stačí, když...

  • Změřte průměr stolu a připočítejte k němu nejméně 40 centimetrů. Takto široký materiál budete potřebovat. Nemáte-li k dispozici velkou látku, sešijte ji z několika kusů. Vždy je sešívejte plochými švy.

  • Z látky vystřihněte čtverec o straně, kterou jsme si vypočítali v předchozím kroku.

  • Udělejte si z provázku, připínáčku a tužky kružítko. Látku složte na čtvrtiny a kružítkem na něj vykreslete oblouk. Všechny vrstvy látky podle čáry obstřihněte.

  • Ubrus obšijte šikmým proužkem a je hotovo! https://www.youtube.com/watch?v=zAs6DfGeEk4

Čím si ubrus ozdobit?

Pokud se chcete kreativně vyřádit nebo šijete ubrus pro speciální příležitost, můžete jej ozdobit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je olemovat ho stužkou nebo krajkou, ale můžete na něj našít také flitry a perličky. Za nejrychlejší variantu se považují nažehlovačky či nažehlovací kamínky.


A nezapomeňte, že stejným způsobem si také můžete udělat prostírání nebo šály. Přejeme u šití pevnou ruku!

Ubrus