Vyšívání je kreativní tvorba obrazců na látku za pomocí jehly a příze. Používá se pro originální zdobení textilu ale také pro chvíle relaxace. S ručním vyšíváním si odpočinete od každodenního stresu a záře monitorů. Procvičíte jemnou motoriku a necháte pracovat vaši fantazii. Vyšívání dutou jehlou je skvělý jednoduchý způsob vyšívání a odpočinku. Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o punch needle pro začátečníky a návod na vyšívání dutou jehlou.

dutá jehlaCo je to technika punch needle

Je to specifická technika vyšívání za pomoci duté jehly (punch needle), díky které je možno ručně tvořit různé nášivky. Při vyšívání se tvoří malinké specifické smyčky a výšivka tak působí plastickým dojmem. Tato metoda je rychlejší než klasickém vyšívání, protože se dutá jehla do látky pouze vpichuje a neprovléká naskrz. Je to tedy ruční technika podobná šicímu stroji.


Punch needle pomůcky - vyšívání dutou jehlou

vyšívací kruh

  1. Dutá jehla (punch needle)
  2. Navlékač nitě
  3. Látka – pevná, nejlépe bavlněné plátno
  4. Vyšívací příze – bavlnka či hrubá niť
  5. Vyšívací kruh, rámeček – pro lepší napnutí látky


Návod na vyšívání dutou jehlou (punch needle) pro začátečníky

bavlněná látka

Látku pevně uchopte ve vyšívacím kruhu. Je důležité, aby látka byla napnutá a při vyšívání se nekrčila. Dutá jehla by měla být při vyšívání v poloze kolmo k rubu látky s hrotem ve směru vyšívání. Bavlnku, kterou budete při vyšívání používat, navlečete pomoci tenkého, dlouhého drátku, který funguje jako navlékač. Jakmile přízi provlečete jehlou naskrz, nezapomeňte nit také provléci očkem jehly. „Ocásek“ nitě je vždy za hrotem jehly, aby nám nepřekážel ve směru vyšívání. Přízi, která vychází z horní strany jehly, necháme volně viset a nesmí jí nic překážet, protože bude při vyšíváním ubývat. Z rubové strany propíchneme látku dutou jehlou naskrz, povytáhneme zpět těsně nad látkou, hrot kousek posuneme ve směru vyšívání a opakujeme pohyby podobně jako šicí stroj. Na rubové straně se bude tvořit množství stehů a na lícové straně malinké smyčky. Ale pozor, za přízi se snažte netahat, jinak stehy vypářete. Každou vyšívací plochu dělejte zvlášť a přízi nepřetahujte z jedné plochy na druhou. Pokud vám dojte nit, jehlu povytáhněte z rubu látky, opatrně přízi vyvlečte nebo ji můžete odstřihnout a pro jistotu zakápnout lepidlem aby se steh neuvolnil.

Cena setu na vyšívání dutou jehlou stojí okolo dvou až tří set korun i s látkou a předlohou. Pokud máte rádi ruční práce, může vás zajímat článek o patchwork pro začátečníky.