V dnešním shonu často jíme mimo domov, v restauracích a nebo něco přikusujeme po cestě. Občas, zvláště o víkendech, usedáme společně k jídelním stolům a dopřáváme si rodinnou atmosféru, s láskou připravené jídlo a poklábosíme o událostech týdne. Přemýšleli jste někdy nad tím, zda máte dostatečně velký jídelní stůl? Jestli máte dostatek osobního prostoru? Stává se, že vám někdo musí uhýbat, když chcete od stolu odejít? Shrneme si teď pár poznatků, díky kterým zjistíme, jaký jídelní stůl se k vám domů hodí.

_______________________________________________________________________________________________________________

Při výběru jídelního stolu bychom si měli shrnout pár informací:

Kolik lidí bude u stolu sedět?

Mladému bezdětnému páru postačí stůl pro 4 lidi. Dvě místečka navíc pro případ návštevy se hodí. Pokud míváme často návštěvy, rodinné sešlosti nebo spolu rodina pravidelně obědvá, bude potřeba stůl pro více lidí. Na škodu by nebyl ani rozkládácí stůl, který snadno a rychle poskytne minimálně další dvě místa.

Tvar a velikost místnosti

Byty v panelových domech často nabízí menší kuchyně. V domě zase můžeme mít celou místnost vyhrazenou pouze pro stolování. Pokud máte dost prostoru, skvělou volbou je kulatý stůl, kde jste si všichni blízko a nikdo není v čele, takže je u stolu přátelská atmosféra.

Pokud jste prostorem omezeni, výhodné jsou obdélníkové stoly pro 4 nebo i pro 6 osob. Každá osoba by měla mít dostatek osobního prostoru. Přibližně to můžeme vyčislit na šířku asi 70 cm a hloubka by neměla být menší než 30 cm. U obdélníkových stolů se často ještě nechává volný pás o šířce asi 30 cm, kde umístíte sůl a pepř, vázičku s květinou nebo i mísu se salátem. Takový pás bývá prostřen ubrusovou šálou, která tabuli dodá elegantní vzhled.

Když je jídelna součástí kuchyně, má sice kuchařka neustálý kontakt s členy domácnosti, míváme ale zase omezený jídelní prostor. Měli bychom myslet i na takové detaily, které nám snižují komfort. Je nepříjemné, když při odsunutí židle narazíme na stěnu. Vyrušující je i nemožnost projít pohodlně kolem stolu, aniž by nám někdo nemusel uhýbat, nebo bychom nemuseli zatahovat bříško.

Je-li jídelna součástí jiné místnosti, snažíme se tyto dvě zóny sladit, aby se k sobě hodily. Pokud možno, odstíny dřeva by měly být stejné. Barvy doplňků, záclon, ubrusů pak mohou kombinovat dvě barvy.

Pohodlná židle je základ

Židle k jídelnímu stolu bychom si neměli pořizovat bez vyzkoušení. Musí se nám v nich sedět pohodlně. Nejen, když sedíme rovně, ale i když se opřeme. Velmí příjemné je mít si kde opřít ruce. Nezapoměňte také porovnat rozměry židlí a stolu. Jedno z nepěkných překvapení bývá zjištění, že židle nejde zasunou pod stůl, protože se pod ní nevleze.