V poslední době se hodně z nás snaží používat co nejméně plastů a jednorázových obalů. Někdy si ale potřebujeme třeba jen zabalit svačinu do práce nebo přikrýt jídlo v ledničce, aby neokoralo. K tomu se skvěle hodí voskovaný ubrousek. Ukážeme vám, jak si jej můžete udělat doma sami!



Snadná výroba

Na výrobu ubrousku budete potřebovat:

  • Látku o velikosti pečícího plechu
  • Včelí vosk
  • Plech na pečení
  • Pečící papír nebo silikonovou podložku na pečení
  • Starý kartáček

Posup:

Na pečící papír rozložte látku a posypte ji pilinkami včelího vosku. Pak už ji jen dejte do  vyhřáté trouby na 70℃ (což je dost na to, aby se vosk roztopil, ale ne tolik, aby látka zhnědla). Po pěti minutách ubrousek vyndejte a vosk okamžite rozetřete po celém ubrousku. Pokud vosk ještě není dostatečně roztopený nebo dostatečně navoskovaný, vraťte plech na chvíli do trouby. Můžete i přidat více pilin. Jen si dejte pozor, ať látka v troubě nezůstane příliš dlouho.

Použití:

Aby se vosk nepolámal, před použitím ubrousek mírně zahřejte v dlaních. Vosk povolí a ubrousek bude tvárnější. Použít jej můžete jako klasický ubrousek. Jídlo jím omotáte. Nebo z něj můžete vytvořit jednoduchou kapsičku - látku složte jako obálku a spoje, zahřejte mezi prsty tak, že se k sobě přilepí.

DIY ubrus

Péče o ubrousek

Po použití stačí ubrousek omýt saponátem, nebo mýdlem pod vlažnou vodou a pověsit, aby uschnul. Pokud se ale ve vosku objeví trhliny nebo jej omylem dáte pod horkou vodu a část vosku se vymyje, dejte jej zpátky na pět minut do trouby. Vosk se znovu roztaví a spojí. Přidat můžete také tenkou vrstvu nového vosku.

Takových ubrousků si z našich látek můžete udělat několik! Hned pro každého člena rodiny. Stačí vybrat tu pravou látku - s piráty, se srdíčky, nebo tradiční kostkovanou. Životní prostředí vám za to bude vděčné.