Před pár dny jsme zapálili první svíčku na adventním věnci, a to mimo jiné znamená, že jsou Vánoce za dveřmi. Pokud nemáme šikovné a hyperaktivní babičky, které by nám upekly cukroví, zřejmě budoucí večery budeme trávit pečením. V mezičase už se koukáme po dárcích, ale prosinec je bohužel jako každý jiný měsíc také pracovní, takže toho máme až nad hlavu. Nějakým způsobem to ale k tomu patří. Na Vánocích je krásné to „těšení se“ – na dárečky, na dobroty a hlavně na rodinu.

My jsme tady teď od toho, abychom vám přinesli trochu inspirace, jak si prostřít a také vyzdobit stůl na Vánoce hezky a zároveň prakticky. Co se týče praktičnosti, doporučujeme použít teflonový ubrus. Oceníte ho ve chvíli, kdy u stolu bude sedět více lidí, na stole je spousta jídla, ozdob a hlavně sklenic s dobrým pitím. Snadno se může stát, že se něco vylije nebo umaže. Z teflonového ubrusu to sklidíte během pár vteřin vlhkým hadříkem. V nabídce najdete teflonové ubrusy s vánočními motivy i jednobarevné.

Tip: umístěte pod ubrus multon, díky kterému se ubrus nebude posouvat.

Doprostřed stolu položte vánoční organzu, která bude ladit s ubrusem a pod jednotlivé talíře ještě můžete dát menší . Přidá to stolování na eleganci.

3+ jednoduchých DIY dekorací na stůl

Před Vánocemi nás může zastihnout tvořivá nálada. Stává se to často. Máme pro vás pár opravdu jednoduchých vánočních dekorací, které si zvládnete sami vytvořit během pár minut.

Nemáte doma okrasné svícny na svíčky? Nevadí! Použijte sklenice na víno. Naplňte je libovolnými vánočními ozdobami, ozdobte stužkami, umělým sněhem ve spreji, šiškami, nálepkami…. A použijte jako svícen. Na výběr jsou minimálně dvě varianty:

  • Naplnit sklenice i s ozdobami vodou a položit plovoucí svíčku nebo
  • postavit sklenici dnem vzhůru a nahoru umístit svíčku. 

svícny ze sklenicsvícen ze sklenice na víno

Poskládejte si ozdoby z ubrousků

Způsobů, jak poskládat vánoční ozdoby z ubrousků je velmi mnoho. Většinou se s nimi setkáváme jen v restauracích, přitom to není žádná věda. Stačí jen menší prostírka či papírové ubrousky. Poskládejte si třeba stromeček, to je typický znak Vánoc a položte jej do přichystaných talířů. Na ně pak můžete položit jmenovky.

Vychytávky, které by vás nenapadly

Imitace sněhu ze soli či zubní pasty? Andělíček z papírového talíře? Ano, nejen tyto vychytávky se dají použít při výrobě svátečních ozdob na stůl, za pár minut. Nemusíte mít doma tunu potřeb pro kreativu, stačí základní výbava, kterou často doma už máte a zbytek si obstaráte velmi levně či dokonce zdarma. Například – vlna, šišky, uschlé větvičky, barevný papír, svíčky nebo skleničky. Nechte se inspirovat následujícími videi:

       andělíček z papíru

Nezapomeňte na židle!

Zdobíte u sváteční tabule také židle? Jestli ne, zkuste to tento rok. Dá se na nich také hezky vyřádit a budou pak krásně ladit se stolem. Na sedací část umístěte podsedáky, ty mikroflanelové jsou tak hebké a měkké, že si je zamilujete a pohodlí u stolu bude zase o úroveň výš.

Na opěrnou část můžete uvázat organzy. O této možnosti využití organzy už jsme jednou psali a vložili jsme tenkrát do článku také video, jak navázat organzu na židli a vytvořit slušivou mašli. Tak se koukněte, je to velmi jednoduché.

Tak s chutí do toho! Přejeme vám s tvorbou dekorací mnoho zdaru a hlavně klid a radost v adventním čase.