Jste kreativní človíček co má rád ruční práce a šití textilu mu přináší relaxaci? Pak je tedy patchwork pro vás ideální aktivita. Ve článku se dovíte základní informace o této záplatovací technice. Je to jednoduché a s trochou cviku to zvládne každý.

Co je to patchwork?

Umělecká textilní technika, při které sešíváme různě barevné kusy látky tak, aby vznikl požadovaný vzor. Patchwork se používá především pro tvorbu quiltů - tedy přehozů na postel, dek a závěsů, dekoračních polštářů, ale také tašek, nástěnných obrazů („gobelíny“), textilních dekorací a vůbec všeho látkového, jako je například křeslo či kabát!

                                       patchwork kabát                          patchwork křeslo           

Látka na patchwork         

Patchwork sloužil původně pro využití starých látek a zbytků. V současné době se samozřejmě může používat i látka zcela nová, různých velikostí, tvarů, materiálů a především vzorově rozmanitá.

Patchwork pomůcky pro domácí tvorbu

  1. patchwork pomůckyHorní část - bavlněná látka
  2. Výplň (vatelín, ronolin)
  3. Dolní část -  flanel nebo bavlna
  4. Řezací podložka
  5. Patchwork pravítka
  6. Řezací kolečko (protože látku nestříháme, ale řežeme)

..

Patchwork - základní návod

patchwork květinaLátku, se kterou budeme pracovat, vypereme a pro lepší zacházení a vzhled vyžehlíme. Základním patchwork vzorem jsou 3x3 čtverečky tzv. nine patch, vhodné například pro potah na polštář. Látky si tedy nařežeme na 9 kusů stejně velkých čtverečků, které budou odpovídat velikosti polštáře. Pozor řežeme směrem od sebe!

Rozhodneme se, v jaké kombinaci budeme čtverce na polštář našívat. Jednotlivé kousky poté přišijeme k sobě. Abychom vytvořily kapsu pro výplň, musíme k sešitým čtvercům připevnit dolní část. Tou nejčastěji bývá bavlněná nebo flanelová látka. Kapsu pak vyplníme samotným polštářkem či vatelínem. Patchwork je pak také možné šetrně prát.

Tip – Velmi oblíbeným a jednoduchým vzorem je babiččina zahrádka - technika sešívaní šestiúhelníků, tak, že kusy látky vytvoří vzor květiny. Při patchworkingu se kreativitě opravdu meze nekladou. Tvořit tak můžete své vlastní vzory! Pokud máte ve svém okolí další patchwork maniaky, můžete si nápady a látky vyměňovat mezi sebou.