Přemýšlíte o tom, že začnete šít? Anebo si jenom chcete pořídit nový šicí stroj, protože ten váš už by mohl být vzácným muzejním exponátem? V tomto článku najdete informace o tom, co všechno by měl pořádný šicí stroj mít, abyste s ním byli spokojeni.




Myslete na všechno

Důležité je vědět co budete šít a z jakého materiálu. Pokud se bude jednat o velké a těžké látky jako jsou pracovní oděvy, závěsy, ubrusy či se vám zalíbil pachworking, oceníte volné rameno šicího stroje. To znamená, že spodní část lze oddělit a zůstane vám úzká plocha, se kterou se lépe manipuluje. Pro šití těžké látky dbejte hlavně na bytelnost. Aby tuto zátěž zvládl, volte kovový stroj namísto lehkého plastového.

 Potahová látka Jacquard - srdceBavlněná látka - LevanduleBavlněná látka - Sovičky

Doporučuji volit stroj s co nejširším příslušenstvím a množstvím stehů. I když právě začínáte a myslíte to se šitím vážně, díky velkému množství příslušenství bude váš potenciál růst spolu se strojem. Pokud se do šití zamilujete, předejdete tak nedostatku patiček pro různé stehy a budete si muset pořídit stroj nový.

 

patička šicího strojeJako značku stroje si vybrat?

Dávno víme, že mnohdy nemá značka s kvalitou moc společného. Můžete si pořídit šicí stroj za 2.000 Kč ze supermarketu a bude splňovat vaše potřeby. Radím vám, vybírejte si zejména kovové stroje bez nebo s minimem plastových součástek. Kovové tělo stroje je lepší na údržbu

Déle vydrží, více toho zvládne, snadno se utáhne povolená součástka a dá se promazat, pokud něco někde drhne. U strojů s velkým množstvím plastových součástek je vyšší riziko zničení a také toho, že součástku jen tak nenahradíte novou. Dlouhá záruční doba a možnost servisu u prodejce také není k zahození. Velmi oblíbený je šicí stroj značky Brother a Singer. 

 

volné rameno šicího stroje

Stroj by se vám měl jednoduše ovládat. Díky regulaci rychlosti, automatické knoflíkové dírce, automatickému odstřihnu nitě a dalším ovládáním toho můžete snadno dosáhnout. Často se může stát, že budete šít po večerech a proto musí mít váš stroj dobré osvětlení šicí plochy a také tichý chod. To obzvlášť ocení vaši sousedi a ostatní členové rodiny. Tichého chodu docílíte minimalizací plastových součástí ve stroji a nákupem stroje s kovovým tělem.

barevný závěs



Šicí stroj by tedy měl být:

  • jednoduchý na ovládání,
  • se srozumitelným návodem obsluhy
  • bytelný,
  • s kovovým tělem,
  • se širokým sortimentem příslušenství,
  • tichý,
  • s dobře osvětlenou šicí plochou a
  • s možností servisu a záruky.

 

Pomocí dekoračních látek oživíte svoji šatní skříň i celý interiéru. Jak si dekorační látky objednat si prohlédněte v tomto návodu Jak objednat dekorační látky.