Prázdniny už jsou skoro fuč a v září děti nastupují zpět do školy. Každodenní vymýšlení, co dítěti připravit trochu času zabere. Chceme váš čas šetřit pro zábavnější věci, proto přicházíme s 5 tipy na rychlé, ale výživné svačiny. 

___________________________________________________________________________________________________________

Studené špízy

Na menší párátka nebo přepůlené špízové tyčky nasaďte například kousky oblíbené zeleniny, malé mozzarellky a kvalitní šunku. V krabičce se díky tyčince nic nerozhází a nepomačká. K tomu přidejte bagetku a svačina je na světě. To samé můžete udělat i s ovocem.

malé špízy, svačina do školy

Připravené kapsičky

V neděli si najděte chvilku času a připravte si 5 uzavíratelných sáčků, do kterých nasypete např. oříšky, sušené ovoce a třeba i kostičku čokolády nebo oblíbené cereálie. Dítě si takovou svačinku může sníst jen tak, nebo vysypat do jogurtu.

Malé wrapy

Na tortilly jen naskládejte, co má dítě rádo, zatočte a zabalte! Pomazat můžete smetanovým sýrem nebo dresingem, přidat šunku, pár kousků kuřecího masa nebo vejce na tvrdo, zeleninku a je to. Na sladko pomažte tvarohem, přidejte ovoce, med nebo třeba oříšky.

malé wrapy, svačina do školy

Svačinka pro celou třídu

Smoothie

Umixovat se dá dneska snad všechno. Smíchejte ovoce s bílým jogurtem, trochou vody a ovesnými vločkami, zavíčkujte a přibalte brčko. Pokud chcete do školáka dostat něco zdravého, ale víte, že by to samotné nejedl, smoothie je skvělá příležitost surovinu zamaskovat. Snadná cesta, jak přimět dítě sníst např. nějaká semínka nebo oříšky.

Tip: Pár lístků špenátu sice obarví drink do zelena, na chuti ale nic nezmění :-)

smoothie, svačina do školy

Když už to hoří

Krabičkování a zabalování do fólie se nevyhneme. Když ale nestíháme, jsou tady vychytávky, které v obchodě seženeme už připravené a stačí je dítku jen strčit do tašky:

  • Přesnídávky,
  • „brumíci“,
  • tyčinky se sýrem,
  • jogurty s křupinkami
  • nebo müsli tyčinky… 

Pokud to není „krizový stav“, vyhněte se svačinkám jako jsou koblížky, hotové bagety, coca coly, tratranky a podobně. Jednoduché cukry a tuky navíc jednorázově nic neudělají, ale bez pravidelného pohybu by vám doma za chvilku vyrostl pořádný cvalík.