Žakár – látky mnoha tváří, respektive mnoha složitých a krásných vzorů, kterými lidé zdobí sebe i svou domácnost již pár stovek let. Pojďme si o něm říct trochu víc. Kde se vzal název žakár a jak vypadá stroj, který vzory vytváří?

____________________________________________________________________________________________________________

Co je to žakár?

Tzv. žakáry jsou vzorované látky tkané na složitých žakárových strojích, které vytkávají vzory podle zadaného algoritmu. Nepřeberné množství vzorů má za následek, že vznikají mnohdy až umělecká díla. Žakárový stav mnozí považují za první řízené programování stroje – člověk předá stroji informaci, jak má postupovat.

Slangový název žakár dostal tento typ látky podle vynálezce stroje, jenž ovládal každou pletací jehlu zvlášť, nezávisle na ostatních, a tak vytvářel plastické vzory mnoha podob. Jmenoval se Joseph Marie Jacquard -  tkadlec a také rytíř Francouzské čestné legie.

Využití žakáru

Původně se žakárové tkaniny používaly na slavnostní oděvy nebo nábytkové potahy z přírodního hedvábí. Až později našel využití i v povlacích, ubrusech či nábytkových potazích, ale již z jiného materiálu, převážně z bavlny nebo už umělých textilních vláken.

Výhodou žakáru je, že se dá použít z obou stran. Na rubové straně jsou ale barvy v negativu.

Jak vypadal žakárový stav před digitalizací?


Žakárové ubrusy a prostírky z naší nabídky jsou tkané v atlasové vazbě z polyesteru a mají voděodolnou úpravu. Hodí se do domácností, ale i pro hotelové či restaurační prostory. Kromě nabízených rozměrů šijeme i atypické rozměry na míru.

Jejich údržba je velmi snadná, pro jistotu jsme ale sepsali pár rad, jak se o žakárový ubrus s teflonovou úpravou starat.

žakárová prostírka žakárový ubrus

                                Žakárová prostírka                                                                        Žakárový ubrus